Artikkelit

Kaisan tarina

Metsän omistaminen on keino vaikuttaa itse metsien monimuotoisuuteen ja kehitykseen. Lisäksi se se on investointina turvallinen ja tasapainottaa sijoituskokonaisuutta. Näistä syistä Kaisa Salakka halusi ostaa metsää. 

Toiveissa oli ostaa suojeltua metsää Pohjois-Karjalasta. Kaisan miehen Antin isoisä on aikoinaan hankkinut Juuan erämaasta rintamamiestalon. Antti on viettänyt siellä pienestä pitäen kesäisin aikaa ja Kaisakin on käynyt siellä vuosittain jo parikymmentä vuotta . Juuassa on tehty metsätöitä ja retkeilty, sen takia Pohjois-Karjala oli paikka, josta suojeltua metsää haluttiin ostaa.

“Suojellun metsän omistamisessa yhdistyy vahvasti luontoarvot ja biodiversiteetin säilyttäminen. Oli halu suojella Pohjois-Karjalan metsiä. Nykyinen kehitys ei tunnu hyvältä ja sen takia oli helppo päätös lähteä mukaan yhteismetsään, kun pystyi tekemään itse jotain konkreettista.”

Kun tiedettiin, että metsää halutaan Pohjois-Karlajasta ja sen haluttiin olevan osin suojeltua metsää, oli AARIn helppo etsiä Kaisalle ja Antille heidän kriteerinsä täyttävä metsätila. Juuasta tuli tila myyntiin ja metsästä merkittävä osa oli suojeltua metsää, joten ostopäätös oli helppo. Edelliset eläköityneet omistajat olivat halukkaita luopumaan isommasta metsäkokonaisuudesta josta 30 % oli vanhaa Metsosuojeltua aluetta.  

AARIin päädyttiin kahdesta syystä. AARI Yhteismetsä oli valmis investoimaan myös suojeltuun metsään ja metsäalan ammattitaito vakuutti. Suojellun metsän ostaminen toi siksi luottavaisen olon, koska se kertoi siitä että maksimaalista tuottoa ei ole tarkoitus tehdä keinolla millä hyvänsä.

Yhteismetsään liittyminen oli itsestäänselvyys, kun metsätilan koko oli niin merkittävä. Vaikka metsätöitä on lapsuudessa tullut tehtyä, ei olisi ollut vaihtoehtona omistaa ja hoitaa metsää itse Pohjois-Karjalasta. Yhteismetsä takaa juuri oikeanlaisen metsänhoidon ammattilaisten johdolla ja tuo tasaista tuottoa investoinnille.

Suojellun metsän omistaminen on myös keino näyttää lapsille, että metsille voi tehdä muutakin kuin hakata ne sileiksi ja nauttia maksimituotoista. Perheen kesken omassa metsässä on käyty useita kertoja katsomassa metsoja ja majavien jälkiä. Koko perhe on ollut tyytyväinen metsän ostamiseen ja AARI yhteismetsään liittymiseen.