Monelle metsänomistaminen on muuten mielekästä, mutta veroasioiden kanssa pähkäillessä voi tulla mieleen, miten voisi päästä vähemmällä.
Myynkö metsäni pois, jotta vältän metsäverotukseen perehtymisen? Metsän myynnin verotus voi olla kova. Toisaalta olisi kiva nauttia metsästä saatavista tuloista. Yhteismetsä tarjoaa tässä oivallisen vaihtoehdon.
Metsätalouden tulos verotetaan pääomatuloina
Metsänomistajat ovat verovelvollisia metsätaloudestaan. Moni metsänomistaja tuskailee vuosittaisten kuittien etsimisen, muistiinpanojen ja metsäveroilmoituksen täyttämisen kanssa. Paljonko tulee veroja maksettavaksi ja miten veroja voisi pienentää? Muistinko kaikki kulut ja tuliko ne nyt kirjattua oikein?
Sellaisina vuosina, kun metsänomistaja myy puuta metsästään metsätalouden tulos on plussalla. Sitä verotetaan pääomatulona. Silloin veroprosentti on joko 30 % tai 34 % – riippuen siitä, paljonko pääomatuloja on. Metsäverotus on osa henkilön kokonaisverotusta, ja siihen vaikuttaa henkilön muutkin tulot. Puun myynnin eli usein kansankielisesti puhuttuna metsän myynnin verotus on siis melko kovaa ja moni miettiikin, miten saisi veroja pienennettyä.
Yhteismetsän verotus on kevyempää
Yhteismetsä on verotuksellisesti mielenkiintoinen tapaus. Verottaja suosii yhteismetsiä pääomaverotusta kevyemmällä verotuksella. Yhteismetsän osakkaana voit nauttia verottomista ylijäämistä!
Yhteismetsä on verotuksessa yhteisetuus, joka verotetaan yhtenä verovelvollisena. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteismetsän osakkaiden ei tarvitse miettiä verotusasioita, vaan yhteismetsästä tehdään yksi veroilmoitus, joka kattaa koko yhteismetsän ja sen kaikki metsätilat.
Yhteismetsä maksaa verotettavasta tulostaan aina vain 26,5 % veroa. Se on vähemmän kuin pääomatulojen verot, joka metsänomistajalta menee metsätalouden tuloksesta. Tässä on yhteismetsällä hieno etu osakkaiden hyväksi. Tuloksesta jää enemmän yhteismetsälle ja jaettavaksi yhteismetsän osakkaille. Osakkaille tuloksesta jaetaan ylijäämää, joka on veroton etu. Sitä ei yhteismetsän osakkaan tarvitse ilmoittaa omassa veroilmoituksessaan. Voit siis omistaa metsää yhteismetsän kautta ja nauttia verottomista tuotoista!
Metsän myynnin verotus verrattuna yhteismetsään liittymiseen
Metsänomistajana saatat pohtia tilannettasi metsänomistajana ja myös metsästä luopumista. Vaihtoehtoja on metsän myyminen sekä sen liittäminen yhteismetsään. Metsätilan myyminen on lopullinen toimenpide, jolloin side metsään katkeaa vallan.
Metsätilan myynnistä saatava luovutusvoitto voi olla veronalaista tuloa, joka on pääomatuloa. Kun metsän myyntivoittovero on sen 30 % tai 34 %, se voi tuntua kovalta oman omaisuuden myynnistä. On myös tilanteita, joissa metsätilasta luopuminen on osittain verotonta tai verotonta. Esimerkkeinä vaikkapa pakkolunastusten osittainen verovapaus ja luonnonsuojelualueeksi luovutuksen korvauksen verovapaus. Näistä voit tarkemmin lukea verottajan sivulta Metsätalouden luovutusvoitot.
Hyvä vaihtoehto on myös liittää metsä yhteismetsään. Silloin sinun ei metsänomistajana itse enää tarvitse miettiä metsänhoidollisia asioita, mutta tilillesi tulee vuosittain yhteismetsän jakama veroton ylijäämä. Helppoa ja tuottoisaa metsän omistamista.
Liitettäessä metsää yhteismetsään metsätilan arvo arvioidaan. Sen perusteella määräytyy saatavien yhteismetsäosuuksien määrä. Jos metsätilan arvo ja saatavien yhteismetsäosuuksien arvo ovat yhtä suuret, on liittäminen yhteismetsään vapaa luovutusvoittoverosta.
Yhteismetsän osakas ei huolehdi veroilmoituksesta ja veroista
Yhteismetsän hallinto tai toimitsijamies huolehtii kirjanpidosta, veroilmoituksesta ja kaikesta byrokratiasta osakkaiden puolesta. Samoin vastuu metsien hoidosta on osakaskunnalla tai toimitsijamiehellä. Osakkaiden ei siis tarvitse kantaa huolta myöskään metsäsuunnitelmasta tai metsien hoidosta. Yhteismetsän osakkaana on huoletonta olla. Voi nauttia tuotoista ilman joka vuotista kuittien etsintää ja metsäveroilmoituksen täyttöä.
Haluaisitko sinäkin nauttia vuotuisesta ylijäämästä ja metsäomistuksen tuomasta taloudellista turvasta, ilman verotuksellista vastuuta? Contact us niin kerromme lisää AARI yhteismetsästämme.