Artikkelit

Kuinka sijoittaa metsään?

Jaakko Salmi on ammatiltaan puuseppä, puualan Artenomi. Näin ollen metsäsijoittaminen oli luonnollinen valinta, kun on ymmärrystä ja arvoperusteita metsää kohtaan. Metsä on Suomen talouden perustan kivijalka ja sitä pitäisi arvostaa entistä enemmän.   

 ”Näen että metsästä ja puusta pitää tehdä tuotteita ja puuta raaka-aineena tulee kunnioittaa, sekä varmistaa että siitä tehdään järkeviä asioita. Toiveena olisi koko Suomen metsäteollisuudelle se, että kaadetun metsän jalostusaste saataisiin nostettua mahdollisimman korkeaksi ja että Suomesta ei vietäisi käyttökelpoista puuta ulkomaille vaan se hyödynnettäisiin kokonaan kotimaassa ja vientiin päätyisi korkean jalostusasteen lopputuotteita.”

Kuinka sijoittaa metsään?

Kun päätös metsään sijoittamisesta oli tehty, vaihtoehdot rajautuivat joko metsätilan ostamiseen tai yhteismetsään liittymiseen. AARI yhteismetsä oli yhteismetsistä oikeastaan ainut potentiaalinen vaihtoehto. Monet yhteismetsät vaikuttivat siltä, että sinne ei mielellään otettu rahalla osakkaita ja AARIlta sai selkeät ja ammattitaitoisen ehdotuksen yhteismetsään liittymisestä.  

Yhteismetsä tuntui helpolta tavalta omistaa metsää, kun sen hoidosta ei tarvitse itse huolehtia. Metsä on sijoituksena vakaa ja turvallinen, se tuo taloudellista varmuutta. Lisäarvoa tuottaa myös se, että metsästä pääsee yhtä lailla nauttimaan kuin jos se olisi ikioma. Siellä saa metsästää, kalastaa ja retkeillä.  

”Suomessa metsät ovat hienosti hoidettu ja on upeaa, että kaikki saavat hyödyntää metsiä virkistyskäytössä. Metsissä on mukava ihan vain olla ja katsella. Ne ovat Suomalaista perusmaisemaa.” 

Jaakon toiveena olisi koko Suomen metsäteollisuudelle se, että kaadetun metsän jalostusaste saataisiin nostettua mahdollisimman korkeaksi ja että Suomesta ei vietäisi käyttökelpoista puuta ulkomaille vaan se hyödynnettäisiin kokonaan kotimaassa. AARI Yhteismetsä on samaa meiltä Jaakon kanssa ja pyrimmekin siihen että tekemämme päätökset ovat pitkällä tähtäimellä järkeviä ja kestäviä, niin ekologisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisesti.