Artikkelit

,

Podcast: Kannattaako metsää ostaa?

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin jakso: Kannattaako metsää ostaa?

Tapion Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa keskustellaan metsäsijoittamisesta ja tuottohakuisesta metsänomistamisesta. Mitä metsänomistamisen vaihtoehtoja on? Mistä tietää, onko jokin metsätila kannattava ostos vai ei? Kysymyksiä pohtivat toimitusjohtaja Mikael Beck Aari Metsä Oy:stä sekä metsänomistuksen asiantuntija Pirjo Havia ja metsätietoasiantuntija Juho Lammi Tapiosta. Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Aari Metsän kanssa.

Metsää voi omistaa yksin, yhtymän, rahaston tai yhteismetsäosuuksien kautta, luettelee Juho Lammi. Mitä etuja tai huonoja puolia näissä eri metsänomistamisen muodoissa on?

Tuottonäkökulmasta kaikki ovat mielestäni samalla viivalla keskenään, sanoo metsänomistuksen asiantuntija Pirjo Havia. Silloin jos oma päätöksenteko on tärkeää, suosisin yksityismetsänomistamista. Se antaa suurimman vapauden, kun taas esimerkiksi metsäyhtymä edellyttää yksimielisiä päätöksiä porukan kesken.

Yksityismetsänomistamisessa on tärkeää, että metsää tulee hoidettua. Liian usein hoito on vähän retuperällä. Se ei ole hyvää omaisuudenhallintaa, sanoo Mikael Beck. Kun on visio, aikaa ja energiaa, kannattaa metsää omistaa yksin.

Metsärahaston sijoittajana ei ole mitään valtaa, se on ihan musta laatikko, Beck jatkaa. Yhteismetsässä on sentään jonkinlainen tuntuma siihen, missä tilat sijaitsevat ja miten metsää hallinnoidaan. Tuoton ja riskienhallinnan kannalta avaintekijä on, että yhteismetsissä hoitotoimenpiteet tehdään yleensä metsän kannalta järkevästi ja kestävällä strategialla – eikä hakkuita tehdä esim. silloin, kun on rahasta pulaa.

Yhteismetsissä ja rahastoissa on skaalaetua, Lammi lisää. Kun on isommat pinta-alat, vuotuinen tuotto on usein parempaa.

Mistä ja millaista metsää kannattaa ostaa?

Metsän hankinta on kylmää matematiikkaa – metsää kannattaa ostaa sieltä, mistä sitä saa edullisesti ja suhteessa parhaimman tuoton. Eli sieltä, missä metsän kasvu on hyvää suhteessa hintatasoon, sanoo Beck. Juuri tällä hetkellä metsää ei kannata ostaa, koska se on liian kallista.

Havia muistuttaa, että metsänomistaminen on yleensä pysyväisluontoinen päätös. Kannattaa siis ajatella pitkälle tulevaisuuteen. Maailma muuttuu nopeasti, ja tulevaisuudessa metsä voi tarjota paljon muitakin tuottomahdollisuuksia kuin puukauppa, hän sanoo.

Beck ennustaa, että lähitulevaisuudessa metsätilojen hinnat tulevat kääntymään jonkin verran laskuun. Hinnat palautuvat ns. perusuralle. Kun niin käy, kannattaa metsää taas ostaa. Pitkässä juoksussa metsä on yksi parhaimpia sijoituskohteita, hän sanoo.

Metsänomistajaksi haluavan kannattaa perehtyä erilaisiin metsänomistamisen vaihtoehtoihin, ja valita niistä itselle järkevin, kiteyttää Lammi. Sijoittajan ei sovi myöskään unohtaa, mitä muita sijoituskohteita ja -vaihtoehtoja markkinoilla on, hän muistuttaa.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin jakso: Kannattaako metsää ostaa?

Juttu on julkaistu Tapion verkkosivuilla 28.12.2023