Artikkelit

Metsän omistamisen ei tarvitse olla vaikeaa – metsän­omistajan muistilista

Moni metsänomistaja tuskailee onko metsään liittyvät sopimukset, ilmoitukset ja verot tullut huolehdittua ajallaan. Mielessä voi olla kysymys, onko metsä oikein hoidettu, jotta kasvu jatkuu hyvänä myös tulevaisuudessa niin, että arvokasvu jatkuu sukupolvien yli.

Metsänomistajan tulisi olla perillä omista oikeuksista ja velvoitteista, jotta metsänhoito ja -omistus eivät kuluta turhaan aikaa tai rahaa. Erityisen tärkeää on perehtyä näihin, kun metsätila vaihtaa omistajaa, jotta vältytään yllätyksiltä. AARI auttaa metsänomistajia löytämään mielekkäimmän ratkaisun, jossa huomioidaan metsänomistajan yksilölliset toiveet.

Etenkin metsätilan uuden omistajan on hyvä selvittää kaikki metsätilan erikoispiirteet, kuten kaavoituksen tilanne, löytyykö tilalta erityisiä luontokohteita tai ovatko hakkuut tai muut toimenpiteet ajankohtaisia nyt tai lähitulevaisuudessa. Mikäli metsätilallasi ei ole vielä ajantasaista metsäsuunnitelmaa, josta edellä mainitut asiat löytyvät, tai haluat päivittää olemassa olevan suunnitelman ajan tasalle, autamme sen tekemisessä. Tutustu tästä AARI Hoitometsä -palveluumme. Metsäsuunnitelmassa otamme huomioon sinun tavoitteesi ja autamme tarvittaessa tavoitteiden määrittelyssä.

Kokosimme avuksesi muistilistan, joka on hyvä pitää mielessä.

  • Tieoikeudet ja tiemaksut – Velvollisuus pitää huolta teistä ja maksaa niiden ylläpidosta, toisaalta oikeus päättää tien käytöstä ja kunnostuksesta. Tieyhteys saattaa puuttua kokonaan, jolloin on selvitettävä naapuri tilojen tieverkosto ja tarvittaessa pyydettävä lupa käyttää heidän teitä.
  • Metsätuhot – Metsälaki velvoittaa metsäomistajan reagoimaan metsätuhoihin. Metsänomistajan on esimerkiksi korjattava myrskyn kaatamat puut.
  • Vakuutukset – Onko metsätilallasi voimassa oleva vakuutus, joka kattaa koko tilan ja korvaa kaikki haluamasi vahingot?
  • Puukauppa – Kun hakkuut ovat ajankohtaisia on hakattava leimikko hyvä kilpailuttaa ostajien kesken, jotta saat puusta parhaan hinnan
  • Hoitotyöt – Onhan avohakkuu uudistettu ajoissa? Entäs taimikonvarhaisperkaus ja -hoito? Muistithan kilpailuttaa palvelut parhaan laadun ja hinnan takaamiseksi?
  • ALV vuosi-ilmoitus – Metsänomistaja on ALV-velvollinen, mikäli puunmyyntitulot ovat yli 10 000 euroa vuodessa. Voit ilmoittautua myös vapaaehtoisesti ALV-velvolliseksi. ALV-velvollisuus tuo oikeuden ALV-vähennyksiin, joista on taloudellista hyötyä metsänomistajalle.
  • Veroilmoitus – Jokaisen metsänomistajan on muistettava täyttää veroilmoitus määräpäivään mennessä. Veroilmoitusta varten on hyvä pitää kirjaa kaikista metsätilaan liittyvistä tuloista ja menoista
  • Metsäsuunnitelma – Metsätilalla olisi hyvä olla ajantasainen metsäsuunnitelma. Ajantasainen ja yksityiskohtainen metsäsuunnitelma tekee metsänomistuksesta entistäkin tuottoisampaa. Velvoittaako laki metsäsuunnitelmaan?
  • Metsänkäyttöilmoitus – Aina kun metsässäsi tehdään toimenpiteitä, on niistä tehtävä metsänkäyttöilmoitus.
  • Tukihakemukset – Olethan metsänomistajana tietoinen kaikista sinulle oikeutetuista tuista? Olethan myös muistanut hakea ne ajoissa?

Tuntuuko sinusta, että metsänomistaminen tuo mukanaan liikaa velvoitteita? Haluaisitko nauttia metsänomistuksen hyödyistä ilman huolta juoksevista asioista? Mikäli tämä kuulostaa sinulle sopivalta metsäomistuksen muodolta voit tutustua tästä AARI Yhteismetsään. Yhteismetsän osakkaana nautit tasaisemmista puunmyyntituloista ja maltillisista kuluista. Yhteismetsämme on jatkuvasti kasvava ja vakaan tuoton tarjoava metsänomistus muoto. Me myös ostamme metsätiloja osaksi AARI Loistometsää. Jos olet harkinnut metsätilasi myymistä voit myydä sen meille osaksi kasvavaa AARI Loistometsää. Lue tästä lisää AARI Loistometsästä. Myymällä metsätilasi meille varmistat, että metsätilaasi hoidetaan kestävien metsähoidon periaatteiden mukaisesti.

Mikäli sinua jäi askarruttamaan jokin muistilistan kohdista, voit olla meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeella. Autamme mielellämme kaikissa metsänomistukseen liittyvissä kysymyksissä!